Tryk her for musik!

fredag den 29. oktober 2010

Et farligt måltid!


Sidste onsdag var en ganske speciel dag, da vi havde besluttet at lave kylling til aftensmad. Nu er forholdene i Nigeria jo ikke som i Danmark, så søndag aften købte vi af en af vores bekendte 2 sprællevende fjerkræ, som vi havde i bur til onsdag. Næste skridt var så at finde ud af, hvordan de skulle tilberedes! Her tilkaldte vi vores gode ven Jordbær, som straks gik i gang med halshugning af de to stakkels dyr, efterfulgt af plukning, udtagning af indvolde, afskæring af fødder og hoved osv. Resultatet blev meget vellykket – noget der mindede om god, dansk kylling - men vejen dertil var dog en smule for tragisk for Marias vedkommende. Cecilie fandt det dog yderst spændende: ”Ej – se, Maria, det er tarmene!” – kan I mon gætte hvem af os, der gerne vil studere medicin? For at nyde det vellykkede måltid med andre, inviterede vi Jordbær, Bamse, Alex, Mette og Yemi (en sælger) over på middag. Vi spiste kylling, kartofler, sovs og salat:) Nigerianerne blandt os fandt det dog meget tarveligt, at indvoldene, hovedet og fødderne var skåret væk – som de sagde, var det jo det mest delikate af det hele…
Cecilie er nu blevet ”sygeplejerskeassistent” hos den lokale sygeplejerske på compounden. Hun følger sygeplejersken i hendes arbejde og følger hende også rundt i landsbyerne, hvor hun tilser syge. Typisk møder man folk med aids eller malaria, eller også møder man børn, som er underernærede og derfor ramt af små-sygdomme, som pga. deres kroppes manglende energi til at stå imod får alvorligt omfang. Det er spændende at følge hendes i hendes arbejde, men til tider også meget barsk!
I weekenden har vi været på hele 2 ture! I fredags transporterede Haruna og Jordbær os til Benue-floden, hvor vi sammen med dem og de tre, der styrede båden, havde to timers kanotur i en halv utæt kano – og uden redningsveste, selvfølgelig. Men hvad skulle der også kunne ske ude på midten af en stor flod, hvor der til tider er flodheste – Afrikas farligste dyr..? Det blev en rigtig idyllisk tur, hvor vi fik set dele af Nigerias skønne natur.  Om aftenen holdte vi hyggeaften hos Mette og Alex med pizza, slik og filmhygge. Sikke en dejlig dag!
Dagen efter tog vi til i Numan, hvor Dr. Niels Brønnum som bekendt grundlagde den første kirke i Nigeria; St. John’s Church i 1916. Vi gik en tur i området og så kirken, flodbredden, hvor Brønnum gik i land, samt en forældet missionærkirkegård. Herudover så vi også håndværkerskolen, som er en skole for ca. 30 unge mænd støttet af ”Fra kirke til kirke”-projektet. Eleverne lærer forskelligt træhåndværk, så de efter eksamen har kundskaber, der kan give dem mulighed for at tjene penge til at forsørge en familie. Da det var lørdag, var skolen lukket, men vi mødte dens elever og så også deres opholdsarealer. I Numan bor også ærkebiskoppen Nemuel og hans færøske kone, Kaya, som vi også gav et kort visit. Den danske missionær, Inge, som før boede på Mbamba, men som nu er flyttet til Numan, bød meget belejligt på kage og saftevand, hvilket vi ikke tvivlede et sekund på at sige ’ja tak’ til:) Desuden var en gruppe 50+ ved at restaurere samtlige gæstehuse på det lille område, hvilket de håbede på at kunne være færdige med, inden de tager hjem om et par uger.
Ellers er der  ikke så meget nyt under solen hernede, udover at vi nu deltager i Boys’ Brigade hver torsdag eftermiddag fra kl. 16 og et par timer frem. At være med i dette kræver dog en uniform, som vi nu er i gang med at få syet og købt tilbehør til. Det skal nok blive rigtig godt (der kommer billeder senere)!

Sei gobe!

2 kommentarer:

  1. Hej unge piger.
    Kan I ikke sende mig jeres mail-adresse. Jeg vil godt uden det er i al offentlighed spørge jer til, om I tror Mbamba havde brug for edb-assistance. Jeg er godt kendt med Mbamba, i 70-erne arbejdede min kone og jeg der i 7 år, derfor taler vi hausa. Nu er vi begge pensionerede, jeg efter i de sidste 10 år af arbejdslivet at have været edb-chef, oprindeligt er jeg agronom og har været landbrugslærer i 20 år. Jeg kunne stille trådløst net an på compound'en f.eks. eller andet arbejde i den boldgade. Nu har jeg skrevet så meget for at I ikke skal tro, at det er gas. Jeg vil godt høre fra jer om I tror der er behov, hvilken net-forbindelse der eksisterer osv.. Dernæst selvfølgelig kontakte MissionAfrika.
    Hankuri maganin dunia.
    Da gaisua.

    Med venlig hilsen
    Thorkild Houe Andersen

    SvarSlet
  2. Hej Thorkild.
    I forbindelse med BLS (præsteskolen) er der oprettet et computerlokale, hvor der er sat ca. 9 computere op, som eleverne frit kan benytte. Disse computere fungerer optimalt, og en nigerianer ved navn Salomon har ansvaret for dem. Hvad der evt. kunne være brug for, er computerundervisning. Eleverne har intet kendskab til computere, og de har stor fordel i at lære at bruge google, word osv. Rundt i byerne er der internetcafeer, så lærer de at bruge nettet, vil de senere kunne skaffe sig forskellige oplysninger på disse steder - sundhedsoplysninger, oplysninger om deres landbrug osv. Er det i din interesse?
    Mvh. Cecilie

    SvarSlet